Fodor Alexandra vagyok, pszichológus, autogén tréning gyakorlatvezető, sématerápiás konzultáns jelölt, brainspotting practicioner. A klienseimmel való egyéni ülések mellett az ELTE doktorandusz hallgatójaként az evési problémák és az érzelemszabályozás témakörében végzek kutatásokat, illetve személyiség- és egészségpszichológiai vonatkozású tárgyakat tanítok pszichológus hallgatóknak.


Konzultációim során a hozzám fordulók egy olyan közegbe érkeznek, ahol a figyelmem teljes mértékben az Övék, és teret kapnak ahhoz, hogy kifejezzék gondolataikat, érzelmeiket, fájdalmaikat, nehézségeiket. Egy olyan biztonságos teret és bizalmi kapcsolatot alakítunk ki közösen, ahol a biztonság és az elfogadó légkör következtében klienseim képessé válnak a nehézségekkel való megküzdésre, a fejlődésre és a növekedésre.


A nehézségek teljesen természetes velejárói életünknek. Bárki számára elérkezhet egy olyan pont, mikor azt érzi, nem csak a helyes választ nem tudja, de még a megfelelő kérdés sem biztos, hogy feltevésre került. Hiszem, hogy mindannyiunkban ott rejlik a potenciál, aminek segítségével képesek vagyunk leküzdeni a velünk szembejövő akadályokat. S hiszem, hogy mindannyiunk kezében ott a lehetőség, hogy úgy döntsünk, aktív alakítói leszünk sorsunknak, életünknek.


Közös munkánk során segítem klienseimet abban, hogy közelebb tudjanak lépni önmagukhoz, és közösen feltérképezzük az élethelyzetet, ami nehézséget okoz számukra. Találkozásaink során megértéssel, türelemmel és empátiával fordulok az engem felkeresők felé, hogy később ők is így tudjanak közeledni saját magukhoz. Közös törekvéseink célja pedig, hogy a hozzám fordulók jobban megismerjék és megértsék saját, és környezetük működését, és kiegyensúlyozottabbá, harmonikusabbá váljon életvitelük.

Szakmai életutam

A tanulás számomra egy önmagába körkörösen visszatérő folyamat, ahol a hangsúly sokkal inkább az úton van, amit bejársz, mintsem a végső célon – már ha egyáltalán van olyan.

2019 óta járok egyéni terápiás önismeretbe heti rendszerességgel. Az évek során részt vettem kognitív szemléletű önismeretben, illetve analitikus & szimbólumterápiás módszerben, és sématerápiás szemléletben , illetve brainspotting által is szereztem sajátélményt.

 

Csoportos önismereteimet tekintve 2×40 óra autogén tréningben szerzett, illetve 150 óra pszichodramatikus önismeret áll mögöttem.

 

A szakmai szupervíziónk is erősen épít az önismeretre, 2 évig jártam áttétel fókuszú terápiás szupervízióra, jelenleg pedig sématerápiás szupervízióban veszek részt rendszeresen. Ezek során a kliensekkel kapcsolatos kérdések, dilemmák megbeszélése mellett hangsúlyt fektetünk a saját esetleges elakadásaim, önismereti vonatkozásaim megbeszélésére, ami megjelenhet a munkám során. 

 

A Brainspotting nevű módszer egy modern, az agy és a test kapcsolatára épülő módszer, amit kifejezetten traumák, érzelmi elakadások feldolgozására fejlesztettek ki. A traumatikus emlékek az esemény bekövetkezte után fragmentálódva, elszigetelten tárolódnak, és nem tudnak jól beintegrálódni az emlékezetünkbe, érdemes ezt úgy elképzelni, mintha egy nagy kirakós bizonyos darabjai egy ládába lennének bezárva. A látóterünk egy-egy pontja az ülések során egyfajta kulcsként működhet, ami kinyitja ezt a ládát, az ülés során pedig az események, emlékek felidézése közben a felbukkanó testérzetek, érzelmek a tudatos jelenlét és a kliens-szakember közti biztonságos bizalmi kapcsolat segítségével beindítják a testünk természetes öngyógyító folyamatait. Ezáltal a traumatikus emlékek feldolgozásra kerülhetnek –  ha visszatérünk az eredeti hasonlathoz, a ládából finoman kiemelődve az adott kirakós darabjai a helyére kerülhetnek.

 

A módszert Monika Gos, kiképző pszichoterapeutátból sajátíthattam el 2022-ben.

A Nemzetközi Sématerápiás Egyesület (ISST) által akkreditált képzésben veszek részt jelenleg. A sématerápia módszere integratív szemléletet képvisel, számos, külön-külön is hatásosnak bizonyult pszichoterápiás irányzatot foglal magában. Az “itt és most”-ban megjelenő problémák mellett nagy hangsúlyt kap azok kora gyermekkori, serdülőkori gyökereinek feltárása, az érzelmek és a maladaptív megküzdési stílusokkal való foglalkozás, illetve a szakember és a kliens közti kapcsolat egyaránt. A kiképző sématerapeutám a képzés alatt Bálint Andrea, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, ISST akkreditált sématerapeuta és kiképző szupervízor. 

Doktori kutatásom témája a problémás evési viselkedés különböző formáinak és egyéb pszichológiai konstruktumok, mint például az érzelemszabályozás összefüggéseit fogalja magában. Az evészavarra hajlamosító mintázatok (az érzelmi evés, az evés feletti túlzott kontroll, vagy épp a kontrollvesztés) mellett az egészséges étkezési motivációk vizsgálatával és a közösségi média szerepével is foglalkozom.

A kutatás mellett az egyetemi oktatásban is részt veszek. Oktatott tárgyaim között szerepel a klinikai egészségpszichológia (magyarul és angolul), a motivációs interjú gyakorlata, a pszichoedukáció, illetve a szakdolgozatok, kutatási terepgyakorlatok vezetése.

Az autogén tréning egy relaxációs módszer, ami kiválóan használható a szorongás, stressz kezelésére, illetve önismereti munkára is. A képzés során mind önismereti, mind pedig gyakorlatvezetői tapasztalatot szereztem az autogén tréninget illetően. Az autogén tréning módszertanát a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél sajátítottam el, kiképzőm Nagy Ildikó, klinikai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta volt.

A képzést az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, klinikai és egészségpszichológiai szakirányon végeztem el, kitüntetéses minősítéssel. A gyakorlataim során a budapesti Nyírő Gyula Kórházban pszichiátriai betegekkel foglalkoztam, későbbi gyakorlataim keretein belül pedig a szomatikus betegségek pszichés vonatkozásaival is megismerkedhettem, emellett az iskolai egészségfejlesztés módszertanáról is képet kaphattam. Ezen felül egy országos szintű, rangos tanulmányi versenyen (OTDK) második helyezést értem el, és számos konferencián is előadóként szerepeltem. Jelenleg magánrendelés keretein belül foglalkozom egyéni tanácsadással, munkám rendszeres egyéni szupervízió mellett végzem.

A képzést jeles minősítéssel végeztem el az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és kiváló, mély alaptudást sajátíthattam el további tanulmányaim folytatásához.