Fodor Alexandra vagyok, pszichológus, sématerapeuta jelölt, brainspotting practicioner. A klienseimmel való egyéni ülések mellett az ELTE doktorandusz hallgatójaként az orthorexia nervosa (egészséges étel-függőség) sématerápiás szemléletű vizsgálatát végzem, illetve személyiség- és egészségpszichológiai vonatkozású tárgyakat tanítok pszichológus hallgatóknak.

 

A nehézségek teljesen természetes velejárói életünknek. Bárki számára elérkezhet egy olyan pont, mikor azt érzi, nem csak a helyes választ nem tudja, de még a megfelelő kérdés sem biztos, hogy feltevésre került. Hiszem, hogy mindannyiunkban ott rejlik a potenciál, aminek segítségével képesek vagyunk leküzdeni a velünk szembejövő akadályokat. S hiszem, hogy mindannyiunk kezében ott a lehetőség, hogy úgy döntsünk, aktív alakítói leszünk sorsunknak, életünknek.

 

Közös munkánk során segítelek abban, hogy közelebb tudj lépni önmagadhoz, és közösen feltérképezhessük azt az élethelyzetet, ami nehézséget okoz számodra.

Találkozásaink során megértéssel, türelemmel és empátiával fordulok feléd, hogy később te is így tudj közeledni saját magadhoz.

Közös törekvéseink célja pedig, hogy jobban megismerd és megértsd saját magad, illetve a cselekedeteid, érzéseit mozgatórugóját, és kiegyensúlyozottabbá, harmonikusabbá váljon az életed.

Szakmai életutam

A tanulás számomra egy önmagába körkörösen visszatérő folyamat, ahol a hangsúly sokkal inkább az úton van, amit bejársz, mintsem a végső célon – már ha egyáltalán van olyan.

2019 óta járok egyéni terápiás önismeretbe heti rendszerességgel. Az évek során részt vettem kognitív szemléletű önismeretben, illetve analitikus & szimbólumterápiás módszerben. Jelenleg sématerápiás egyéni terápiára járok.

 

Csoportos önismereteimet tekintve 2×40 óra autogén tréningben szerzett, illetve 150 óra pszichodramatikus önismeret áll mögöttem.

 

A szakmai szupervíziónk is erősen épít az önismeretre, 2 évig jártam áttétel fókuszú terápiás szupervízióra, jelenleg pedig sématerápiás szupervízióban veszek részt rendszeresen. Ezek során a kliensekkel kapcsolatos kérdések, dilemmák megbeszélése mellett hangsúlyt fektetünk a saját esetleges elakadásaim, önismereti vonatkozásaim megbeszélésére, ami megjelenhet a munkám során. 

A Brainspotting nevű módszer egy modern, az agy és a test kapcsolatára épülő módszer, amit kifejezetten traumák, érzelmi elakadások feldolgozására fejlesztettek ki. A traumatikus emlékek az esemény bekövetkezte után fragmentálódva, elszigetelten tárolódnak, és nem tudnak jól beintegrálódni az emlékezetünkbe, érdemes ezt úgy elképzelni, mintha egy nagy kirakós bizonyos darabjai egy ládába lennének bezárva. A látóterünk egy-egy pontja az ülések során egyfajta kulcsként működhet, ami kinyitja ezt a ládát, az ülés során pedig az események, emlékek felidézése közben a felbukkanó testérzetek, érzelmek a tudatos jelenlét és a kliens-szakember közti biztonságos bizalmi kapcsolat segítségével beindítják a testünk természetes öngyógyító folyamatait. Ezáltal a traumatikus emlékek feldolgozásra kerülhetnek –  ha visszatérünk az eredeti hasonlathoz, a ládából finoman kiemelődve az adott kirakós darabjai a helyére kerülhetnek.

 

A módszert Monika Gos, kiképző pszichoterapeutátból sajátíthattam el 2022-ben.

A Nemzetközi Sématerápiás Egyesület (ISST) által akkreditált képzésben veszek részt jelenleg. A sématerápia módszere integratív szemléletet képvisel, számos, külön-külön is hatásosnak bizonyult pszichoterápiás irányzatot foglal magában. Az “itt és most”-ban megjelenő problémák mellett nagy hangsúlyt kap azok kora gyermekkori, serdülőkori gyökereinek feltárása, az érzelmek és a maladaptív megküzdési stílusokkal való foglalkozás, illetve a szakember és a kliens közti kapcsolat egyaránt.

A kiképző sématerapeutám a képzés alatt Bálint Andrea, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, ISST akkreditált emelt szintű sématerapeuta és kiképző sémaszupervízor volt.

Jelenleg egyéni szupervízióra járok, szupervízorom Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta, ISST akkreditált emelt szintű sématerapeuta és kiképző sémaszupervízor. Jelenleg az emelt szintű sématerapeuta akkreditációra készülök.

Doktori kutatásom témája az orthorexia nervosának nevezett egészséges étel-függőség sématerápiás szemléletű vizsgálata. A klasszikus evészavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa, binge eating disorder) kapcsán már évtizedekkel ezelőtt feltárták a családi környezet, a kötődés, illetve az alapvető érzelmi szükségletek be nem töltöttségének szerepét a probléma kialakulásában. A sématerápia szemlélete és terápiás gyakorlata kifejezetten hatékonynak bizonyul az evészavarokkal kapcsolatos problémák leküzdésében –  az orthorexia nervosát azonban ebből a megközelítésből még nem vizsgálták.

 

A kutatás mellett az egyetemi oktatásban is részt veszek. Oktatott tárgyaim között szerepel a klinikai egészségpszichológia (magyarul és angolul), a motivációs interjú gyakorlata, a pszichoedukáció, illetve a szakdolgozatok, kutatási terepgyakorlatok vezetése.

Az autogén tréning egy relaxációs módszer, ami kiválóan használható a szorongás, stressz kezelésére, illetve önismereti munkára is. A képzés során mind önismereti, mind pedig gyakorlatvezetői tapasztalatot szereztem az autogén tréninget illetően. Az autogén tréning módszertanát a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél sajátítottam el, kiképzőm Nagy Ildikó, klinikai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta volt.

A képzést az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, klinikai és egészségpszichológiai szakirányon végeztem el, kitüntetéses minősítéssel. A gyakorlataim során a budapesti Nyírő Gyula Kórházban pszichiátriai betegekkel foglalkoztam, későbbi gyakorlataim keretein belül pedig a szomatikus betegségek pszichés vonatkozásaival is megismerkedhettem, emellett az iskolai egészségfejlesztés módszertanáról is képet kaphattam. Ezen felül egy országos szintű, rangos tanulmányi versenyen (OTDK) második helyezést értem el, és számos konferencián is előadóként szerepeltem. Jelenleg magánrendelés keretein belül foglalkozom egyéni tanácsadással, munkám rendszeres egyéni szupervízió mellett végzem.

A képzést jeles minősítéssel végeztem el az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és kiváló, mély alaptudást sajátíthattam el további tanulmányaim folytatásához.